De Hulpkaart is er voor iedereen die denkt een hulpkaart nodig te hebben! Als je, om wat voor reden dan ook, in een (nood)situatie terecht komt kan het moeilijk zijn om woorden te geven aan wat je wilt of nodig hebt. Misschien heb je dit al eens meegemaakt. Het kan bijvoorbeeld gebeuren bij mensen met lichte dementie, psychische problematiek, verslaving, suikerziekte etc. Met een klein, opvouwbaar kaartje (formaat bankpas) kan je aangeven wat je nodig hebt in een situatie waarin je de regie even kwijt bent.
Praktische zaken
De Hulpkaart geeft korte directe aanwijzingen over hoe je omgeving en/of hulpverlening moet handelen. Dit kan om simpele, praktische zaken gaan, zoals vragen aan mensen om rustig te blijven. Of om medische zaken zoals medicatie, of praktische zaken zoals huisdieren of wie er gewaarschuwd moet worden. Vaak is er ook een telefoonnummer van een contactpersoon opgenomen op de Hupkaart. Door de Hulpkaart te tonen kan er gehandeld worden naar jouw wensen, en erger voorkomen worden.
Hulpkaart opstellen
Je bepaalt zelf wat er op de Hulpkaart komt te staan. Als je in Rotterdam woont, kunnen de consulenten van het Basisberaad je helpen bij het opstellen van een Hulpkaart. Je vult een vragenlijst in, en voert een gesprek met de crisiskaartconsulent van het Basisberaad. Je informeert zelf je contactpersonen en andere personen die je noemt op de Hulpkaart over hun rol. Een maal per jaar actualiseer je je Hulpkaart.
Voorbeeld van een Hulpkaart
Een voorbeeld van een Hulpkaart is te vinden op de website van de Hulpkaart: klik hier!
Verschil met een Crisiskaart
Een Crisiskaart is een Hulpkaart, maar met een uitgebreider proces om daar te komen. Het opstellen van een Crisiskaart doet de kaarthouder samen met een (ervaringsdeskundige) crisiskaartconsulent. Bij het opstellen van dat plan kijk je samen hoe een crisis zich opbouwt, welke signalen er zijn en hoe verdere ontwikkeling van de crisis is te voorkomen. Sommige mensen kunnen er baat bij hebben om langer stil te staan bij hoe een crisis er uit ziet, hoe die ontstaat en wat de persoon wellicht zelf kan doen om die te voorkomen.
Download de flyer (PDF).